Китай вирішив поглибити економічну співпрацю з Росією – WSJ

Share

Лідер Китаю Сі Цзіньпін доручив уряду налагодити тісніші економічні відносини з Росією, тоді як протягом дев’яти місяців повномасштабного російського вторгнення в Україну займав вичікувальну позицію, пише SilkBridge із посиланням на публікацію The Wall Street Journal. Американське видання отримало таку інформацію від політичних радників Пекіна.

Наміри КНР передбачають збільшення китайського імпорту російської нафти, газу і сільськогосподарських товарів, посилення енергетичного партнерства в Арктиці та збільшення китайських інвестицій у російську інфраструктуру, таку як залізниці й порти.

Крім того, Росія та Китай здійснюють усе більше фінансових операцій в рублях та юанях, а не в євро чи доларах, що допомагає захистити обидві країни від можливих майбутніх санкцій Заходу та ввести китайську валюту в ширший обіг.

Крім того, російська сторона вже анонсувала можливий приїзд лідера КНР до Москви навесні 2023 року, що стане сороковою його зустріччю з президентом Росії Владіміром Путіним.

Рішення Сі поглибити економічну співпрацю Китаю та Росії WSJ називає «поворотом» у двосторонніх відносинах країн, які посилилися безпосередньо перед вторгненням РФ в Україну й були «поставлені на паузу» певний час після. Так, WSJ наводить слова Путіна на саміті Шанхайської організації співробітництва в узбецькому Самарканді, де той визнав наявність у Китаю «питань і стурбованостей» щодо війни в Україні.

Водночас ескалація війни в Україні останнім часом змушує Пекін дотримуватися більш збалансованої позиції, адже Китай все ще потребує західних технологій та тісних зв’язків з іншими іноземними державами, щоб конкурувати зі США.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom