Єврокомісія профінансує понад 60 оборонних проєктів ЄС

Share

Європейська Комісія планує виділити 1,2 млрд євро для 61 спільного оборонного науково-дослідного проєкту

Про це заявила виконавчий заступник голови ЄК Маргрете Вестагер, передає «Інтерфакс-Україна».

«Вибрані високоякісні проєкти показали, що військово-промислове співробітництво в Європі справді може бути здійснене, і навіть у широкому масштабі. Майже 700 компаній, які досліджуватимуть та розроблятимуть інноваційні оборонні технології наступного покоління за рахунок коштів ЄС, створять стійку та конкурентоспроможну промислову базу», – сказала Вестагер.

За її словами, програма Європейського оборонного фонду, в рамках якої відбувався перший в його історії конкурс з відбору заявок на фінансування, «охоплює весь виробничо-збутовий ланцюжок ЄС».

У комюніке ЄК, опублікованому в Брюсселі, повідомляється, що фонд «підтримуватиме проєкти високого класу в сфері оборонного потенціалу, такі як винищувачі, танки і кораблі наступного покоління, а також критично важливі оборонні технології».

У реалізації відібраних пропозицій братимуть участь майже 700 юридичних осіб із 26 країн-членів ЄС та Норвегії. Проєкти також відрізняються «посиленим оборонним співробітництвом» – на кожний припадає в середньому 18 організацій із восьми держав. В ЄК також наголошують на значній участі малих та середніх підприємств: за низкою пропозицій вони становлять понад 40% усіх задіяних суб'єктів та отримають близько 20% від загального запрошеного фінансування.

Крім того, у Брюсселі вказують на підтримку проривних технологій для оборони: понад 5% бюджету виділяється на фінансування «революційних ідей, які принесуть інновації, що радикально змінюють концепції та ведення оборонних справ».

Відповідні служби ЄК тепер розпочнуть підготовку угод про надання грантів з обраними розробниками та виробниками. Очікується, що ці угоди будуть підписані до кінця року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom