Україна домовляється про оренду плавучих ТЕС у Туреччині

Share

Турецька компанія Karpowership, яка володіє найбільшим у світі флотом енергетичних барж, веде переговори про розміщення трьох із них в Одесі

Про це повідомила топменеджерка Karpowership Зейнеп Харезі в інтерв'ю Nikkei, передає «Бізнес.Цензор».

«Ми обговорюємо з одеською владою та українською енергетичною компанією «Укренерго» розміщення трьох електростанцій поблизу Одеси загальною потужністю 300 мегаватів», – сказала Харезі.

Вона сказала, що, коли будуть досягнуті домовленості щодо технічних і комерційних аспектів, «потрібно визначити параметри, пов’язані з безпекою, з точки зору як наших команд експлуатації та технічного обслуговування, так і наших активів».

Харезі припустила, що для угоди може знадобитися підтримка ООН.

«Я думаю, що нам знадобиться зелене світло на рівні Організації Об’єднаних Націй, щоб реалізувати це, із тими самим винятками, які передбачені угодою щодо зерна», – додала вона.

«Залежно від потреб і схвалень ми можемо зробити це протягом цього року. Кораблі готові та введені в експлуатацію. Ми можемо розгорнути їх уже через три тижні», – зазначила Харезі.

300 МВт, які можуть постачати три судна, забезпечать електроенергією до 1 млн будинків на повній потужності.

Karpowership є флагманською компанією турецького Karadeniz Holding. Вона має 36 силових кораблів із установками, які можуть виробляти електроенергію, використовуючи або мазут, або природний газ. За словами Харезі, їх можна під'єднати до місцевих електромереж менш ніж за 30 днів.

Силові кораблі здебільшого призначені для країн із недостатньою інфраструктурою, а також для використання в надзвичайних ситуаціях після стихійних лих або аварій.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom