Україна запроваджує єдині європейські правила для імпорту електроенергії

Share

Україна переходить на єдині європейські правила доступу до міждержавних ліній для експортерів та імпортерів електроенергії. Угоду про це  "Укренерго" підписало з румунським оператором Transelectrica

Про це повідомив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Перший аукціон з продажу доступу до міждержавного перетину між Україною та Румунією у новому форматі відбудеться 2 листопада. Аукціон буде спільним для українських та румунських компаній і проходитиме на платформі "Укренерго", – зазначив  Кудрицький.

Він наголосив, що запровадження єдиних європейських правил дозволить забезпечити безперешкодний імпорт електроенергії з Європи для проходження зимового періоду.

"Напередодні складної зими українські механізми розподілу доступу до міждержавних ліній вже не стануть перепоною для імпорту з Румунії. Бо вони будуть синхронізовані з правилами в ЄС", – зауважив голова регулятора.

За його словами, «Укренерго» зробило фінальний крок, який вимагався від України для запуску аукціонів за європейськими правилами з Угорщиною, Словаччиною та Польщею. Зокрема, з операторами енергосистем цих країн було підписано угоду про приєднання до загальноєвропейської аукціонної платформи JAO. Останній крок – на боці європейських колег. Регулятори країн-сусідів готують необхідні погодження. Після цього розпочнуться спільні аукціони за всіма європейськими напрямками.

Він додав, що наразі існує технічна можливість імпортувати в Україну до 1200 МВт потужності.

"Проте сьогодні на заваді імпорту існують регуляторні перешкоди, які роблять імпортні операції збитковими. Важливо, щоб до початку холодів ці перешкоди були усунуті", – зазначив Кудрицький.