Україна щомісяця втрачає $420 млн металургійного експорту через блокаду портів

Share

Блокада морських портів призводить до значних втрат металургійного експорту. Згідно з дослідженням GMK Center, щомісячна сума таких збитків сягає $420 млн. Кожного місяця Україна не може виробляти та експортувати 1,3 млн т залізної руди, 151 тис. т чавуну, 192 тис. т напівфабрикатів та 218 тис. т готової металопродукції, зазначають аналітики центру.

Після 24 лютого морські порти України були закриті через мінну небезпеку, а також через військову загрозу з боку Чорноморського флоту Росії. Наразі продовжують працювати лише дунайські порти, але ці порти мають відносно невеликі потужності і не можуть вирішити існуючі логістичні проблеми.

Українські експортери з металургійної галузі були змушені перенаправити вантажопотоки до морських портів ЄС, зокрема до Румунії (Констанца), Болгарії (Бургас), Польщі (Гдиня, Гданськ, Щецин, Свиноуйсьце), Хорватії (Рієка, Плоче), Німеччини (Гамбург, Бремерхафен, Бремен). В результаті середня відстань до порту відправки для українських експортерів збільшилась у п’ять разів, а вартість доставки до порту призначення збільшилася в середньому у 3-4 рази.

Як зазначають аналітики, у морських портах ЄС немає вільних потужностей для обробки всіх українських вантажів, тож залізничні вагони стоять у чергах на кордонах України з ЄС. Навіть під час війни 60% металургійної продукції з України доставляється кінцевим споживачам морським транспортом. Тому зростання виробництва та завантаження українських металургійних підприємств, перезапуск потужностей, що простоюють, зростання експорту можливі тільки за умови розблокування українських чорноморських портів, резюмує GMK Center.

Українська металургія також зазнає негативного впливу через російські обстріли та руйнування енергетичної інфраструктури. Після останнього масштабного бомбардування України 23 листопада про вимушені зупинки виробництва повідомляли АМКР та Метінвест. Наразі більшість підприємств працює в умовах обмеженого постачання електроеннергії.    

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom