Кабмін прийняв підзаконні акти по стимулам для виробництва електротранспорту – нардеп

Share

Кабінет Міністрів схвалив підзаконні акти до законодавства про стимули для виробництва електротранспорту, повідомив заступник керівника Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський. Йдеться про постанову КМУ №1265 від 11 листопада 2022 року "Про затврдження Порядку контролю за використанням вивільнених коштів деяких суб’єктів господарювання галузі транспорту".  

«Відповідні закони, в яких я є співавтором, були прийняті ще в липні минулого року. Суть їх в тому, що не лише готовий електротранспорт можна буде завозити в Україну з пільгами, але й компоненти для них. Це створить передумови для розвитку відповідних виробництв в Україні», – зазначив депутат.

Згідно із законодавством, без імпортного мита і імпортного ПДВ можна буде завозити в Україну комплектуючі і обладнання для виготовлення електротранспорту. Також від сплати податку на прибуток за умови реінвестування вивільнених коштів звільняється виробництво електродвигунів, акумуляторів і транспортних засобів з електродвигунами.

В Україні є сформована галузь виробництва міського електротранспорту – трамваїв, тролейбусів, електробусів, а також компонентів для них. Серед виробників «Електрон», «Татра-Юг», ЗАЗ, «Богдан», «Єврокар», «Еталон» та інші.

Також до переліку отримувачів стимулів додане виробництво транспорту на природному газі або біогазі. Такий транспорт, як і електричний, зменшує викиди шкідливих газів в атмосферу. «Виробників міського транспорту на природному газі у нас немає. Але ми маємо формувати стимули для того, щоб вони з'явились. Так само, які і працювати над появою виробників електромобілів», – вважає депутат.

Через руйнування і війну українським містам знадобиться багато муніципального транспорту, зазначив нардеп, тому задовольняти цей попит потрібно за рахунок власного виробництва.