Сталевиробникам ЄС доведеться закрити більше домен, – CEO шведської SSAB

Share

Європейським виробникам сталі доведеться ще більше скорочувати виробництво через загрозу рецесії, яка сповільнює попит та штовхає ціни вниз

Такий прогноз озвучив CEO шведської SSAB Мартін Ліндквіст.

«Лише деякі з наших конкурентів вивели у перестій домені печі. Гадаю, що ми побачимо ще скорочення потужностей у Європі», – сказав він.

Третій квартал 2022 року виявився складним для SSAB, оскільки замовлення в ЄС впали на 10%. Через це компанії довелося продовжити ремонт домни у Фінляндії ще на 12-18 місяців, а також зупинити домну на заводі у Раахе на 6-8 місяців

В цілому, фінрезультати SSAB у третьому кварталі знизилися: чистий прибуток (-37% кв/кв), операційний прибуток (-35% кв/кв), EBITDA (-33% кв/кв). Падіння на ринку ЄС вдалося компенсувати за рахунок більш стабільних ринків США (зріст маржі з 31,1% до 36,6%) та спеціальних сталей (зріст маржі з 16,6% до 28,6%).

За оцінками Jefferies Group, зараз приблизно 1/5 частина від усіх потужностей по виробництву рідкої сталі в Європі не працює, основні зупинки припали на активи ArcelorMittal. Енергокриза у ЄС завдає шкоди меткомпаніям, руйнуючи попит з боку ключових клієнтів, зокрема, машинобудування та будівництво, а також збільшуючи витрати метзаводів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom