Росія отримала від продажу енергоносіїв більше, ніж витратила на війну в Україні, – дослідження

Share

Доходи Росії від експорту викопної енергії за 6 місяців повномасштабної війни в Україні значно перевищили витрати на вторгнення, йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря

Автори дослідження встановили, що дохід РФ за цей період становив еквівалент 158 млрд євро. З іншого боку, вартість війни оцінюється в 100 млрд євро, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Spiegel.

Аналіз фіксує експорт нафти, газу та вугілля в період з 24 лютого по 24 серпня цього року, в той час як оцінювалися дані морського та трубопровідного транспорту. Вони показали, що ЄС був найбільшим покупцем з 85 млрд євро, за яким ішов Китай з 35 млрд євро.

В ЄС лідером у закупівлі російських енергоресурсів є Німеччина з обсягом 19 млрд євро, що зробило її другим за величиною покупцем російського викопного палива у світі, одразу після Китаю.

Аналітик CREA Лаурі Міллівірта пояснив, що Росія «все ще отримує рекордні прибутки» від викопного палива попри падіння обсягів експорту.

«Щоб боротися з цим, уряди повинні запровадити тарифи або обмеження цін на імпорт з Росії та прискорити заходи з енергозбереження», – наполягає Міллівірта.

Перш за все, необхідно скоротити споживання нафти і газу «шляхом прискорення використання чистої енергії та електрифікації за допомогою теплових насосів і електромобілів», зазначив він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom