Голова НБУ попередив про ризики неконтрольованого друку гривні

Share

Національний банк України попередив про ризики у випадку збільшення емісійного фінансування державного бюджету понад погоджений на 2023 рік обсяг у 400 млрд грн

Про це голова Нацбанку Кирило Шевченко заявив в інтерв?ю «Forbes Україна».

«Якщо ми обмежимося обсягами у 400 млрд грн на 2022 рік, вплив на економіку буде контрольованим. Якщо ж «друк грошей» для фінансування дефіциту бюджету зростатиме суттєвішими темпами, це посилить ризики», – сказав Шевченко.

«Значна емісія може розігнати інфляційно-девальваційну спіраль, коли виникне необхідність індексувати витрати, «друкуючи» для цього нові й нові гроші. За такого сценарію наслідки неготовності приймати непопулярні рішення ми відчуватимемо ще дуже довго. Таких прикладів є достатньо в історії, зокрема у латиноамериканських країнах. Це шлях до втрати довіри громадян, причому на тривалий час», – пояснив голова НБУ.

Він наголосив на важливості використання неемісійних шляхів фінансування дефіциту держбюджету шляхом залучення коштів на внутрішньому ринку, перегляду ставок податків, або ж оптимізації видатків.

«Нам важливо не допустити безконтрольної емісії, ризики якої розуміють, на жаль, не всі. Один із важелів, як цього досягти – не робити кроків, що призводять до розширення дефіциту бюджету. Можна пригадати нещодавнє рішення розширити видатки на 81 млрд грн. Це все дуже важливо, але головне питання – як ці видатки можна покрити? Якщо цього розуміння не буде, то запит на їх покриття може прийти в НБУ. І вже ми вимушені будемо приймати складні рішення. Тут ми пам’ятаємо про ризики інфляційної спіралі», – пояснив Шевченко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom