Спроба запуску «Сєвєродонецького «Азоту» може призвести до жертв та техногенної катастрофи, – заява

Share

Холдинг Ostchem, який об’єднує підприємства азотної хімії Group DF, втратив контроль над «Сєвєродонецьким «Азотом». Усі заяви окупантів про швидкий запуск заводу є необґрунтованими.

Про це йдеться в повідомленні Group DF.

«Обладнання основних та допоміжних цехів зазнало серйозних пошкоджень через ведення відкритих бойових дій на території заводу. Внаслідок обстрілів пошкоджено обидва цехи аміаку 1-А (розбито піч первинного реформінгу, пошкоджено реакційні труби) та 1-Б (пошкоджено пусковий котел, вакуум-витяжку системи конденсації відділення компресії), цех азотної кислоти (зруйновано будівлю цеху, естакади, пожежею пошкоджено приміщення ЦПУ, зруйновані контролерна управління технологічним процесом, маслосистема компресора ГТТ-3М). Постраждала практично вся інфраструктура підприємства – системи водопостачання та водоочищення, система енергозабезпечення, логістичне та залізничне господарство (пошкоджено залізничне полотно, склад, вузли перевантаження), зруйновано два сховища метанолу, пошкоджено чотири сховища КАС», – сказано в повідомленні.

Також відбулася повна руйнація системи електропостачання «Азоту».

«Завод не може отримувати електороенергію ані від «Луганського енергетичного об’єднання» (пошкоджено опори та силові трансформатори у пунктах Лисичанська-110, Ювілейна, Щастя), ані від підстанції Кремінська 500 кВ (станцію розбито). Руйнування системи очищення стічних вод «Азоту» (цех водопостачання) завдало значних збитків Сєвєродонецьку. До війни підприємство забезпечувало очищення 100% стічних вод міста», – сказано в заяві.

Для оцінки масштабів руйнувань та збитків необхідно провести технічний аудит. Зараз це неможливо, оскільки група не контролює завод, а більшість персоналу евакуювали.

«Вважаємо неприпустимою ситуацію, коли окупанти усвідомлено наражають на небезпеку людей, змушуючи їх виходити на підприємство. Спроба запустити виробництво з порушенням базових правил безпеки може призвести до жертв та техногенної катастрофи для всього регіону. Масштабні руйнування на заводі не сумісні з його безпечною діяльністю», – підкреслили у групі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom