Посол Польщі назвав ембарго на газ з РФ дуже складним рішенням для ЄС

Share

Включення до сьомого пакета санкцій Європейського Союзу ембарго на закупівлю російського газу буде складним рішенням через залежність від нього багатьох потужних країн у Європі, але позиції урядів змінюються

Таку думку висловив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький, передає «Укрінформ».

Коментуючи тривале обговорення в ЄС шостого пакета санкцій, він зауважив, що багато потужних країн у Європі десятиріччями збільшували залежність від російського газу і нафти.

«Зараз їм важко позбутися цієї залежності, тому ембарго на газ буде дуже складним рішенням. Ембарго на нафту також не було легким, і якась її частина залишається не під санкціями. Це все складна робота в Європейському Союзі, міжнародних організаціях. Країн багато, у кожної є якісь свої обмеження», – зазначив дипломат в інтерв’ю агентству.

Посол не став прогнозувати, коли може бути ухвалений сьомий пакет санкцій, зауваживши, що «поки що ми ухвалили шостий пакет».

«Мені здається, що чотири місяці тому ніхто не подумав би, що й три пакети буде. Тоді ми ще дискутували про «Північний потік-2», про постачання зброї Україні. А зараз вона постачається. Так, із проблемами, її недостатньо, але все ж таки ми бачимо величезну динаміку. Позиції урядів змінювалися протягом цих місяців і надалі змінюватимуться», – вважає Ціхоцький.

Нагадаємо, 3 червня Рада Європейського Союзу затвердила шостий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії та Білорусі. Відповідні рішення оприлюднено у Офіційному журналі ЄС та набули чинності.

Санкції передбачають часткову заборону на імпорт російської нафти (крім імпорту трубопроводами), відключення від міжнародної платіжної системи SWIFT російського «Сбєрбанку», заборону мовлення в ЄС для трьох російських пропагандистських телеканалів, заборону на експорт низки товарів та технологій в РФ та розширення санкційних списків. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom