Російські окупанти почали вивозити крадений метал з Маріуполя

Share

Російські окупанти почали вивозити метал із порту Маріуполя російськими суднами. Про це свідчить супутниковий знімок Planet Labs, повідомляє проект «Схеми»

Супутникові дані свідчать, що вантажне судно «RM-3» прибуло 28 травня і стало біля одного з причалів порту, де зазвичай завантажують метал. Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко також опублікував фотографії судна, на якому видно його назву – «RM-3».

Журналісти встановили, що воно належить російській компанії «Ріка-Море» з місцем реєстрації у Ростові-на-Дону. Власник компанії – бізнесмен Геннадій Арустамов. Він також є власником чотирьох інших компаній, пов'язаних із річковим і морським транспортуванням вантажів: «БОФ-РМ», «Вэлс», СК «Ріка-Море» та «РМ-Брокер».

За даними Marine Traffic, судно «RM-3» вийшло з порту Ростова-на-Дону 26 травня, а 27 травня неподалік міста Таганрог вимкнуло свій радар. Вранці 28 травня судно прибуло до Маріуполя, де почалося завантаження.

У російських ЗМІ повідомляють, що вантаж вивозять до російського міста Ростов-на-Дону, нібито «за домовленостями», укладеними до початку повномасштабного вторгнення.

Водночас директор ДП «Маріупольський морський торговельний порт» Ігор Барський спростував цю інформацію. За його словами, власник вантажу – група «Метінвест».

«Ми вже побачили, що на це судно вантажать продукцію Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, а саме рулони металу та металопрокат», – повідомив Барський.

Раніше «Метінвест» заявив про ризик викрадення російськими окупантами вже завантажених в порту Маріуполя суден для вивезення металу до портів у Ростові, Таганрозі, Новоросійську, Туапсе та окупованому Севастополі з метою подальшого незаконного продажу вкраденої продукції до країн Африки та Азії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom