Головним викликом для України стане перехідний період між військовою фазою та виконанням «Плану Маршалла» – економіст ВБ

Share

Післявоєнна фаза, яка розпочнеться після завершення бойових дій і передуватиме періоду відбудови, стане одним із найбільших викликів для України, вважає керівник програми Всесвітнього банку з економічної політики у Східній Європі Карліс Сміт. Цей період вимагатиме чергової трансформації країни під час переходу від законів воєнного часу до мирних практик, зазначив експерт під час дискусії «Післявоєнна відбудова України. Ідеї та інструменти», організованої Київським міжнародним економічним форумом у Києві 27 травня.

«Треба розуміти, що країни, які перебувають у подібних конфліктах, зазвичай проходять три фази. Перша – це власне військова фаза, друга – післявоєнна, і третя – це фаза відбудови, тобто виконання "Плану Маршалла", як уже зазначалося», – сказав він.

«Один із найбільших викликів для України пов'язаний із повоєнною фазою, під час якої потрібно переходити від регуляцій воєнного часу до поступового їх ослаблення. Це один із важливих напрямків, над якими треба думати вже сьогодні. (Важливо розуміти – ред.), як відбуватиметься послаблення регуляторних норми, які зараз діють, наприклад, у фінансовому секторі. Зокрема, мова про фіксований обмінний курс і т.д. Важливо зараз думати, як зробити цей поступовий перехід до більш ліберальних підходів правильно», – додав економіст.

На його думку, під час військової фази, в якій знаходиться Україна, важливо продовжувати надавати фінансову підтримку, яка спрямовується на покриття дефіциту бюджету. Наявність достатніх ресурсів допомагає уряду України забезпечувати життєздатність державних інституцій. До того ж уряд здатен самостійно спрямовувати кошти на критичні потреби, зокрема й на виплату зарплат, пенсій, соціальної допомоги.

Під час фази відбудови Сміт пропонує сфокусувати увагу на таких аспектах як забезпечення спроможності залучати іноземні інвестиції, збереження людського капіталу, створення умов для розвитку приватного сектору, в першу чергу за рахунок розвитку малого та середнього підприємництва, а також на включенні України у світову економіку. 

Під час дискусії також пролунала думка про необхідність реіндустріалізації України. Створення потужного індустріального сектору має стати пріоритетним напрямком повоєнного відновлення, оскільки це закладе основи для побудови сильної економіки, вважає член наглядової ради Київського міжнародного економічного форуму Віктор Галасюк.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom