«Приїдемо залатаємо, коли переможемо» – Риженков про відновлення меткомбінатів Маріуполя

Share

У генерального директора Групи Метінвест немає сумнівів щодо можливості відновити виробництво на металургійних комбінатах у Маріуполі. Нині вони як і все місто зазнають нищівних ракетних ударів з боку російської армії, яка взяла місто в облогу.  

"Багато хто каже, що комбінати зрівняли із землею, що Азовсталі більше немає. Я серйозно не сприймаю такі заяви. Багато хто уявляє, що завод, це одна велика будівля. Але це звичайно ж не так. Це фактично величезне місто із купою цехів, вони розподілені територіально. Навіть якщо щось кудись влучило, це не означає, що комбінат припинив своє існування. А тим більше комбінат, який був правильно зупинений, і не може сам вибухнути. Ну дірку зробили. Нічого страшного, приїдемо залатаємо, коли переможемо», – сказав Риженков в інтерв’ю Маріупольському телебаченню.

Водночас він зазначив, що наразі є складнощі з оцінкою ступеня руйнування. В залежності від серйозності пошкоджень, відновлення роботи комбінатів може зайняти від кількох місяців до кількох років.

Можливий і такий варіант, за якого компанія будуватиме виробництво з нуля. За словами Риженкова, Метінвест фактично вже готувався до будівництва нових потужностей в рамках декарбонізації, але, звичайно, це не мало б відбуватися у такий спосіб.

«Ми збиралися будувати з нуля. Наш план декарбонізації маріупольських заводів передбачав будівництво нового виробництва з нуля. Ми, звичайно, припускали, що працюватимемо старим виробництвом, поки будуємо нове», – зазначив він.

Водночас, за словам топ-менеджера, місто зазнало значних руйнувань, і більшість житлових будинків доведеться будувати заново. Метінвест готовий надати для працівників. Які будуть задіяні у відбудові міста, тимчасове житло – контейнерне містечко, у якому мали б жити підрядники компанії під час будівництва одного з цехів ММКІ.