Урядові гранти: як отримати до 8 млн грн на розвиток чи відкриття переробного підприємства

Share

Програму єРобота Уряд запустив в липні торік. За її умовами один підприємець може  отримати грант до 8 млн грн. За рік дії програми гранти отримали майже 500 переробних підприємств на загальну суму 2.8 млрд грн. Це близько 30% від тих, хто подав заявку на участь в програмі.

Середня сума гранту для 1 підприємства складає 6 млн грн. Серед отримувачів допомоги – компанії, що займаються виробництвом харчових продуктів, меблів, металевих виробів, текстильної, хімічної продукції, виробів з деревини. За попередніми даними Міністерства економіки України, програму продовжено і на 2024 рік, але поки чекаємо на офіційне підтвердження.

На схемі зображено шлях отримання гранту:

Важливою умовою отримання гранту є створення робочих місць. Розберемо детальніше, скільки робочих місць має бути створено відповідно до отриманої суми:

·      До 1,600,000 грн – 5 робочих місць

·      1,600,001-3,200,000 грн – 10 робочих місць

·      3,200,001-4,800,000 грн – 15 робочих місць

·      4,800,001-6,400,000 грн – 20 робочих місць

·      6,400,001-8,000,000 грн – 25 робочих місць

Поширені причини відмов у наданні грантів:

– невірно розрахований власний внесок,

– нецільове використання гранту,

– валютні контракти,

– наявність податкового боргу,

– нерозуміння, що таке переробка,

– наявність ризикових кведів.

Пропонуємо розглянути, яка діяльність належить до переробної галузі та з якими КВЕДами може подаватись підприємець:

Варто зазначити, як приклад, що заморожені ягоди та фрукти не належать до переробної галузі. Продукт має бути змінений таким чином, щоб не міг повернутись до свого первозданного вигляду. Ягоди мають бути порізані, а потім вже заморожені чи висушені, або перероблені на джем чи пастилу.

Також важливо відстежувати, які додаткові КВЕДи відкрито підприємством. Часте питання, чому «Дія» відхилила заявку, має досить просту відповідь – підприємство має відкритий КВЕД, який входять до переліку «ризикових». Така заявка не пройде перевірку і буде відхилена одразу.

Які можуть бути шляхи вирішення? Ми рекомендуємо – звіритись з «Наказом Мінекономіки 2109», закрити ризиковий КВЕД та подати заявку ще раз.

Хочемо поділитись двома історіями успіху, які можуть спонукати українських підприємців скористатись програмою.

ТОВ ТК Гефест виготовляє європіддони та постачає свою продукцію в усі регіони країни. Після отримання гранта, компанія Андрія Ясінського змогла купити нові деревообробні верстати.  Ця повноцінна виробнича лінія здатна за кілька годин укомплектувати продукцією цілу фуру. Шляхом модернізації підприємство збільшило виробництво в 2,5 рази.

Ще один приклад – компанія ІБК+, що спеціалізується на виробництві модульних споруд. Отримавши грант на розвиток бізнесу, компанія закупила обладнання – 6-ти метровий листозгин. Він використовується для обробки металу у виробництві різноманітних конструкцій. Тепер підприємство не залежить від постачальників, це допомагає бути гнучким і ефективним.

Корисним буде переглянути навчальні відео з підготовки заявок для отримання державних грантів та участі в недержавних програмах підтримки бізнесу на Youtube-каналі Команди підтримки реформ Мінекономіки.