Мінфін сподівається отримати до кінця року ще $19 млрд допомоги

Share

Україна з початку повномасштабного вторгнення Росії отримала $19 млрд міжнародної допомоги і розраховує ще на $16 млрд до кінця року

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час онлайн-конференції «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни», передає «Бізнес.Цензор».

За його словами, Україна нині не може самостійно забезпечити всі свої бюджетні потреби, тож, ключовий фокус Мінфіну зміщений на роботу із партнерами і донорами для залучення коштів для фінансування бюджету.

«Дефіцит і необхідність його фінансування є зараз ключовою умовою виживання країни. В іншому випадку нам доведеться, напевне, проводити складні і непопулярні заходи з подальшого скорочення видатків, або жити за рахунок емісії», – сказав міністр фінансів.

«Ми вже залучили з початку війни понад $19 млрд, ще очікуємо до кінця року можливо залучити $16 млрд, це при оптимістичному сценарії. Якщо ми їх залучимо, це дозволить нам повністю перекрити усі наші потреби в частині фінансування і закрити цей рік», – додав Марченко.

У наступному році відомство теж продовжуватиме роботу із партнерами.

Марченко додав, що «ситуація в світі та у наших країнах-партнерах суттєво змінилася».

«Якщо на початку війни економіки країн передували у нормальному стані, інфляція була контрольованою, а передрецесійних ознак не було, то зараз у тому числі через війну Росії, виникли загрозливі чинники у багатьох країн», – сказав міністр.

Серед найбільш надійних партнерів, Марченко виділив уряд США, який грантами допомагає бюджету України щомісяця на $1,5 млрд.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom