Індустріальні парки: Кабмін визначив, на що можна витратити вивільнені від оподаткування кошти

Share

Сьогодні Кабінет Міністрів схвалив порядок використання коштів, які учасники індустріальних парків отримають внаслідок звільнення від оподаткування, повідомив заступник керівника парламентського Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевсткий.

«Президент Володимир Зеленський підписав ініційований мною закон про податкові та митні стимули (для індустріальних парків – ред.) ще в липні. Тепер свою частину роботи виконує Уряд. Три тижні тому він затвердив порядок звільнення промислового обладнання від ввізного мита та імпортного ПДВ», – зазначив він і додав, що сьогодні був ухвалений черговий підзаконний акт для діяльності ІП.  

Зокрема, згідно зі схваленим порядком, учасники індустріальних парків зможуть використовувати вивільнені від оподаткування кошти на три види витрат:

  • створення чи переоснащення матеріально-технічної бази;
  • збільшення обсягу виробництва;
  • впровадження новітніх технологій.

«Згідно з законом вивільнені від оподаткування кошти мають працювали на розвиток проектів в межах індустріального парку. Так в ньому виникатимуть нові робочі місця з достойними зарплатами. При цьому цільове використання вивільнених від оподаткування коштів буде під контролем держави», – пояснив депутат.  

На сьогоднішній день в Україні зареєстровані 56 індустріальних парків, і чимало громад спільно з ініціативними підприємцями готують документи для реєстрації нових. Всі вони чекають остаточного завершення формування правил гри для індустріальних парків, зазначив нардеп.

На думку Кисилевського, в умовах війни індустріальні парки – зручні промислові майданчики для релокованих підприємств та спосіб вирішення проблеми безробіття в громадах. Він також вважає їх довгостроковим інструментом повоєнного відродження та розвитку української економіки.