Надходження від міжнародних партнерів впали до мінімуму з початку літа, – Мінфін

Share

Україна в вересні отримала близько $2 млрд зовнішнього фінансування для покриття дефіциту держбюджету порівняно з $4,69 млрд у серпні, $2,75 млрд у липні та $3,37 млрд у червні

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, передає «Інтерфакс-Україна».

«У вересні ми отримали близько $2 млрд. Це не ті обсяги, на які ми розраховували. Але оскільки у нас є залишки попередніх періодів, плюс дохідна база зросла порівняно з початком війни, тому ми зараз спокійніше дивимося на наші можливості та потреби», – сказав очільник Мінфіну.

Марченко додав, що якщо країни-партнери виконають свої обіцянки профінансувати у необхідному обсязі бюджет України, то проблем із фінансуванням бюджету до кінця року не буде.

«Це насамперед стосується отримання необхідної допомоги з боку ЄС – 5 млрд євро макрофінансової допомоги очікуємо. Якщо буде отримана ще від ЄС обіцяна допомога 3 млрд євро цього року, то я не бачу взагалі проблем щодо фінансування дефіциту бюджету цього року», – пояснив голова Мінфіну.

За даними Мінфіну, станом на 28 вересня з початку повномасштабної війни зовнішнє фінансування бюджету України склало $19,42 млрд, зокрема грантове – $10,02 млрд, тоді як заявлене – $34,93 млрд.

Найбільшу підтримку Україні обіцяли США та Євросоюз – відповідно $12,99 млрд і $11,6 млрд, проте якщо США з цього обсягу виділили вже $4,49 млрд, або 65% (всі кошти у вигляді грантів), то ЄС – $2,43 млрд, або 21%, з яких у вигляді грантів лише $144 млн.

Замикає трійку донорів держбюджету Європейський інвестбанк (ЄІБ), який із обіцяних $2,32 млрд виділив у вигляді кредитів $1,22 млрд, у тому числі $500 млн на відновлення.

Водночас фінансування дефіциту бюджету на 315 млрд грн, або на $10,15 млрд в еквіваленті забезпечив Національний банк України за рахунок прямого викупу військових облігацій.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom