У Стамбулі проінспектували перше судно з українським зерном

Share

Група інспекторів піднялася на борт Razoni – першого зерновоза, який залишив українські порти у воєнний час

Після огляду судно покине Босфор і попрямує в ліванський порт Тріполі, повідомляє Reuters, передає «УНІАН».

Два катери з інспекційним персоналом вийшли з невеликого рибальського порту в стамбульському районі Румелі Фенері до корабля, який оточили два катери берегової охорони, а навколо нього облетів вертоліт.

Очікується, що інспекція, проведена в середу українським, турецьким, російським персоналом і персоналом ООН, що працює в Об'єднаному координаційному центрі (СКЦ) в Стамбулі, завершиться близько полудня.

«Це перше судно, яке йде узгодженим з ООН та Туреччиною «зерновим коридором». Завдяки ЗСУ та портовим службам RAZONI безпечно подолало шлях до Босфору, де пройшло перевірку представникам СКЦ. На прикладі RAZONI остаточно узгоджуються і відпрацьовуються всі необхідні заходи контролю та координації між Україною та партнерами-підписантами – ООН та Туреччиною», – підкреслив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Він наголосив, що контроль в українських портах чи територіальних водах залишається виключно за українською стороною.

Разом з тим відбувається прийом заявок на вхід нових суден до українських портів для завантаження агропродукцією. Нині завантаженими є 17 суден, які очікують дозволу на вихід.

Представник ООН Стефан Дюжаррік заявив, що в середу планується більше рейсів з України, додавши, що експортною угодою охоплено близько 27 суден.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom