Україна запустить нову економічну стратегію, – Шмигаль

Share

Уряд України запустить нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни та стане фундаментом для післявоєнного відновлення

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає прес-служба Кабміну.

Він наголосив, що внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну знищені підприємства, заблоковані порти, понад 4 мільйони людей, які залишилися в країні, втратили роботу, розірвані ланцюжки поставок та виробництва.

До нової стратегії увійшли вісім програм, спрямованих на створення робочих місць через підтримку бізнесу, держзамовлення, будівництво, кредитування та працевлаштування безробітних. Також йдеться про безповоротну грантову допомогу малому та середньому бізнесу, підтримку українських виробників, будівництво нової інфраструктури.

Перша програма — це мікрогранти на створення бізнесу. Держава надасть безповоротні витрати для створення тисяч нових мікробізнесів.

Заявки будуть подаватися через Дію у бізнес-плані, які мають незалежні оцінювачі-підприємці. Крім того, під цим бізнесом можна взяти пільговий кредит у межах «5-7-9». Очікується, що програма грантів дозволяє створити десятки тисяч робочих місць.

Друга ініціатива — це безповоротні гранти на розвиток переробних підприємств. Йдеться зокрема про деревообробку, меблеве виробництво, виробництво одягу чи фурнітури, будівельних матеріалів, аграрну переробку тощо. Держава видасть грант, який можна буде витратити на придбання обладнання.

Третя ініціатива — програма в агросекторі, і вона стосуватиметься часткової компенсації вартості теплиць. Безповоротний грант на типовий проект модульної теплиці розміром 2 гектари. Тут обов’язкове співфінансування держави та бізнесу.  Так само як і попередні дві програми, заявка подається через Дію, а далі — робота з банком. Зараз передбачене будівництво до 3-х тисяч таких теплиць.

Наступна програма також пов’язана з агросектором: гранти на висадку нових фруктових і ягідних садів. Така ж схема співфінансування держави й бізнесу. Перші очікування від проекту — висадження нових садів загалом на площах до 10 тисяч гектарів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom