Україна в травні отримає $2 млрд з необхідних $5 млрд, – Марченко

Share

Україна отримає в травні від міжнародних партнерів до $2 млрд за необхідних $5 млрд щомісяця, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко під час онлайн-дискусії, організованої Atlantic Council

«У травні у нас не буде цієї суми. На даний момент ми отримали лише $1,2 млрд. До кінця цього місяця ми очікуємо отримати до $2 млрд, але не $5 млрд», – цитує Марченка «Бізнес.Цензор».

Частково Мінфін може закривати проблему ліквідності через військові облігації, але за місяць міністерство може залучити до $1 млрд через цей інструмент. Також Національний банк намагається підтримати уряд у такий історичний момент, що є абсолютно узгодженим з міжнародними партнерами, пояснив Марченко.

«Ми не використовуємо цей інструмент (фінансування Нацбанку – Ред.) як ключовий. Але коли ми бачимо проблеми з ліквідністю на казначейському рахунку, ми приходимо до центробанку», – пояснив міністр.

Як повідомляли Марченко та прем'єр-міністр Денис Шмигаль, Україні потрібно щонайменше $5 млрд на місяць, щоб закрити оперативні потреби бюджету. Вони закликали країни «Великої сімки» надати Україні термінове фінансування. Водночас у березні міжнародна підтримка України становила $3 млрд, у квітні – $1,7 млрд.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom