Україна зменшить закупівлі газу через скорочення економіки

Share

Обсяги імпорту газу під час наступного опалювального сезону значно скоротяться, оскільки значна частина економіки України постраждала від російської агресії, зазначив Олексій Рябчин, радник голови правління НАК «Нафтогаз України» з питань розвитку низьковуглецевих бізнесів та зеленого курсу ЄС.

«Важливою частиною роботи Нафтогазу є пошук фінансування та шляхів вирішення питання щодо проходження наступного опалювального сезону. У нас непогані залишки газу в сховищах. Ми розуміємо ту кількість газу, яку нам потрібно імпортувати. Вона буде набагато менше, ніж зазвичай, тому що, нажаль, економіка зараз не працює», – сказав Рябчин під час дискусії, організованої Energy Club.

Він зазначив, що у «важких» переговорах з цього питання беруть участь, зокрема, представники Міністерства енергетики, Оператора ГТС та низка фінансових інституцій.

За інформацією прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна наразі має у своєму розпорядженні 9 млрд куб. газу.

Втрати української економіки внаслідок повномасштабної війни, яку розв’язала Росія на нашій території, можуть сягнути щонайменше 35% ВВП. Загальні збитки з урахуванням майбутніх періодів оцінюються у трильйон доларів.