Шмигаль оцінив збитки від вторгнення Росії в $1 трлн

Share

Скорочення української економіки за підсумками місяця повномасштабної війни оцінюється у 35% і вище, а загальні збитки з урахуванням майбутніх періодів сягають трильйона доларів

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

«Ми бачимо, що зараз, коли відбуваються воєнні дії плюс не минув перший шок від початку війни, за нашими оцінками, це коливання 35% і трохи вище», – розповів він.

Шмигаль зазначив, що бойові дії ведуться у 10 областях, де розташовані підприємства, що становили приблизно 50% ВВП країни.

Шмигаль підкреслив, що подальший розвиток української економіки буде залежати від того, наскільки швидко відновить роботу бізнес і що відбуватиметься в експортних галузях, де триває переорієнтація з морських поставок на залізничні через Східну Європу.

При цьому втрати України від повномасштабної воєнної агресії Росії з урахуванням як вже завданих інфраструктурі та економіці руйнувань, так і майбутніх втрат у наступні роки перевищують $1 трлн.

Він пояснив, що ця сума складається з трьох частин: прямі інфраструктурні збитки (зруйновані мости, дороги, житло, будівлі); падіння ВВП у розрахунку на місяці, коли тривають бойові дії; втрати, отримані внаслідок зменшення ВВП у перспективі відносно довоєнних планів.