Зеленський та прем’єр-міністр Греції ознайомилися з функціонуванням “зернового коридору”

Share

Під час відвідування Одеського морського торговельного порту президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс ознайомилися з функціонуванням «зернового коридору» в Чорному морі.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Як зазначив командувач Військово-Морських сил України Олексій Неїжпапа, з липня 2023 року ворог застосував понад 880 дронів-камікадзе та понад 170 ракети по портовій інфраструктурі Одещини.

Віцеадмірал наголосив, що Сили оборони України змусили російські кораблі покинути північно-західну частину моря. Крім того, завдяки діям Повітряних сил з грудня 2023 року агресор призупинив дистанційне мінування з літаків підхідних каналів до українських портів.

Зеленський зі свого боку акцентував, що постійне відновлення портової інфраструктури, яка зазнає систематичних атак, є доволі непростим завданням, тому дуже важливо посилити її захист.

«Питання номер один – це, звичайно, протиповітряна оборона, яка потрібна для захисту людей і портової інфраструктури», – відзначив президент.

Своєю чергою, Кіріакос Міцотакіс заявив, що Греція хотіла б розвивати можливості порту в Одесі.

“Одеса є унікальним містом-портом і, відповідно, ці можливості потрібно використовувати. Я хотів би, щоб Греція сприяла і розвивала можливості цього порту для того, щоб кошти, одержувані від перевезень, від його використання, посилювали українську економіку й допомагали Україні воювати”, – наголосив прем’єр-міністр.