Збитки водопровідної галузі України через війну сягнули $11 млрд

Share

Через широкомасштабну російську агресію водопровідно-каналізаційна галузь України зазнала збитків на 11 млрд доларів, при цьому чинні тарифи покривають лише 43% потреб водоканалів.

Про це повідомив президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький, передає Укрінформ.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

За даними Новицького, росіяни пошкодили 583 об’єкти, з яких відновлено лише 223, та 1108 кілометрів водопровідно-каналізаційних мереж (відновлено 277 кілометрів). Тож зараз тільки 64% споживачів мають постійний доступ до систем централізованого водопостачання та водовідведення.

Він додав, що зношеність основних фондів, залежно від регіону, варіюється від 33% до 70%.

«Через руйнування критичної інфраструктури, гідравлічні удари, спричинені вимкненням електроенергії, рівень аварійності мереж у деяких містах зріс до 80%. За оцінками міжнародних експертів, у 2024 році 8 млн людей матимуть обмежений доступ до централізованого водопостачання та водовідведення», – наголосив очільник профільної асоціації.

Не менш гострою для всіх водоканалів – і в зоні бойових дій, і на деокупованих територіях, і в центрі та на заході країни – є проблема недофінансування, пов’язана, в тому числі зі збереженням економічно необґрунтованих тарифів, які не змінювалися з 2021 року.

«Питання джерел фінансування усіх необхідних заходів в діяльності наших підприємств тривалий час не вирішуються. Коштів на проєктування та відновлення мереж, закупівлю технологічного обладнання немає, як і на поточну операційну діяльність», – наголосив Новицький.

За даними Укрводоканалекології, підприємства галузі отримують лише 40-50% коштів, необхідних для нормального функціонування й надання якісних послуг.