Використання промисловістю імпорту е/е дозволить уникнути відключень – Галущенко

Share

Уряд забезпечив можливість для підприємств покривати потреби в електроенергії, використовуючи імпорт. Це, зокрема, дозволить бізнесу уникнути потенційних обмежень у споживанні.

На цьому наголосив міністр енергетики Герман Галущенко, передає пресслужба міністерства.

Так, Галущенко зазначив, що в умовах регулярних російських атак на енергосектор міністерство працює над нарощуванням можливостей імпорту електроенергії з європейських країн понад встановлені наразі 1,7 ГВт.

«Але є години, коли ми не вибираємо цей імпорт. Тому зараз проводимо роботу з підприємствами й бізнесом, щоб вони максимально контрактували імпорт електроенергії, тим самим гарантовано забезпечивши себе електроенергією і посиливши стійкість енергосистеми», – підкреслив міністр.

Він наголосив, що відповідний досвід застосовувався у 2022 – 2023 роках.

«Закликаємо бізнес використовувати можливості імпорту, щоб ми збільшували обсяг електроенергії всередині країни», – пояснив Галущенко.

Як повідомлялося раніше, постанова Кабміну від 27 жовтня 2023 р., гарантує промисловим споживачам стабільне постачання електроенергії за умови, що вони імпортують її частину.

Обсяг імпорту, потрібний для уникнення відключень, має складати 50% від фактичного споживання в кожному розрахунковому періоді у жовтні – квітні та 30% – у травні – вересні.

До підприємств, які імпортуватимуть електроенергію, не будуть застосовуватись обмеження енергопостачання у разі їх запровадження. Можливі лише застосування спеціальних графіків аварійних відключень, введених системним оператором у разі екстреної ситуації для запобігання аварії в об’єднаній енергетичній системі.