ВВП у січні зріс на 3,5% завдяки розширенню логістичних можливостей – Мінекономіки 

Share

За попередніми даними, ВВП України у січні 2024 року зріс 3,5% [±1%] порівняно з січнем 2023-го завдяки розширенню логістичних можливостей та зростанню інвестиційного попиту.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Як зазначила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, робота українського морського коридору дозволила досягти рекордних обсягів експорту з початку широкомасштабного вторгнення РФ та продовжити нарощувати економічну активність, в першу чергу виробниками аграрної й металургійної продукції, підприємствами з добування металевих руд та діяльності залізничного транспорту.

“Також зняття блокування польськими автоперевізниками польсько-українського кордону з середини місяця позитивно вплинуло як на діяльність експортерів, так і на діяльність виробників, суттєво залежних від імпортної сировини”, – додала міністр.

За попередніми оцінками міністерства, у січні основні сектори економіки демонстрували позитивну динаміку.

Транспортну галузь підтримували нарощування внутрішніх залізничних перевезень та переробка вантажів у морських портах.

Продовження відновлення економічної активності за рахунок експортоорієнтованих виробництв, а саме металургії, добування металевих руд та агропереробки, а також енергетики не тільки обумовило позитивні тенденції в промисловості, а й сформувало попит на продукцію суміжних видів діяльності.

Своєю чергою через інвестиційний попит на тлі збереження бюджетного фінансування відновлення пошкодженої критичної інфраструктури, зростає і будівельна галузь. Також у січні спостерігались позитивні відновлювальні тенденції у галузях сільського господарства та внутрішньої торгівлі.

За словами Свириденко, ключовими невирішеними проблемами лишаються триваюче руйнування виробничих потужностей, складна ситуація на ринку праці через високу міграцію, а також відсутність доступних кредитних ресурсів.