Втрати іноземних компаній від виходу з РФ перевищили $107 млрд

Share

Вихід із ринку Росії після її вторгнення в Україну у 2022 році коштував іноземним компаніям понад 107 млрд доларів у вигляді списання та втрати доходу, передає Euractiv.

Так, обсяг втрат збільшився на третину з моменту останнього підрахунку в серпні минулого року, що підкреслює масштаб фінансового удару по корпоративному світу внаслідок вторгнення РФ.

“Компанії, які все ще прагнуть вийти з Росії, швидше за все, зіткнуться з подальшими труднощами й будуть змушені змиритися з більшими списаннями та втратами”, – зауважив керівник відділу корпоративної розвідки в регіоні EMEA компанії S-RM, що надає послуги з глобального консалтингу з питань управління ризиками Ян Мессі.

Також зазначається, що Москва вимагає знижки принаймні 50% на продаж іноземних активів і постійно посилює вимоги до виходу, часто приймаючи номінальну комісію сумою всього в один рубль.

Цього року продаж активів, що належать Shell, HSBC, Polymetal International і Yandex були оголошені на загальну суму майже $10 млрд доларів і зі знижкою до 90%. При цьому Danone також заявила, що отримала дозвіл регулюючих органів на продаж своїх російських активів, зазнавши загальних збитків у $1,3 млрд.

Водночас підкреслюється, що близько 1000 компаній вийшли з ринку РФ, але сотні, включно з французьким ритейлером Auchan і Benetton, все ще працюють або призупинили бізнес.