Все більше німецьких компаній розглядають інвестиції за кордон – DIHK

Share

В Німеччині зростає кількість компаній, які прагнуть інвестувати за кордон через високі витрати на ведення бізнесу в країні.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на опитування Німецької торгової палати (DIHK).

Як зазначається, хоча кількість компаній, які планують інвестувати за кордон, зросла до 42% з 41% минулого року, ця частка є низькою за історичними стандартами. Однак 35% з них називають витрати основною мотивацією.

Як зауважив член виконавчої ради DIHK Ілля Нотнагель, востаннє такий високий показник був зафіксований у 2008 році.

“Цей показник у 2008 році був ще вищий – 37% для компаній, де працює менше 200 працівників. Це тривожний сигнал, який свідчить про те, що Німеччина повинна знову стати більш привабливою для розміщення виробництва”, – відзначив Нотнагель, назвавши високі витрати, геополітичну невизначеність, діджиталізацію та високі ціни на енергоносії факторами, що зумовлюють цю тенденцію.

Обережність також простежується в планах щодо існуючих іноземних інвестицій. Лише 30% опитаних компаній планують їх розширення, тоді як 23% розглядають скорочення.

Диверсифікація та реорганізація ланцюжків поставок, що тривають, є очевидними в регіонах, яким віддають перевагу іноземні інвестори.

Азійсько-Тихоокеанський регіон, за винятком Китаю, продовжує набувати все більшого значення: 32% компаній планують інвестувати туди, порівняно з 29% у 2023 році.

“Хоча єврозона залишається основним інвестиційним напрямком для німецьких компаній, її значення дещо зменшилося: 65% опитаних компаній планують інвестувати туди, порівняно з 71% минулого року”, – підкреслили в DIHK.