Відбір газу з українських ПСГ зріс до рекордного показника за останні два роки

Share

Обсяги відбору природного газу з українських підземних сховищ газу (ПСГ) 9 січня досягли майже 104 млн куб м, свідчать дані галузевого видання ExPro.

Зазначено, що це найвище значення відбору газу зі сховищ за більш ніж два роки – з кінця грудня 2021 р. У порівнянні з попереднім днем відбір газу зріс на 15% або 14 млн куб м.

“Помітне зростання обсягів відбору газу зі сховищ в останні дні  передусім, пов’язано з похолоданням на всій території України. Похолодання призвело до збільшення споживання газу в Україні”, – пояснює видання.

За оцінками ExPro, 9 січня споживання газу в Україні перевищило 140 млн куб м, що є найвищим добовим значенням з січня 2022 році.

Крім того, частина природного газу зі сховищ йде на експорт – 16 млн куб м 9 січня. В останні дні спостерігається зростання обсягів експорту газу з «митного складу» до Молдови на фоні похолодання.

Станом на 9 січня в українських ПСГ зберігалося 12,45 млрд куб м природного газу з урахуванням 554 млн куб м буферного газу. Зокрема, на «митному складі» ПСГ зберігалося 2,18 млрд куб м газу.