Валютні обмеження блокують проекти з відбудови у приватному секторі – топ-менеджер Метінвесту

Share

Валютні обмеження, які Національний банк запровадив після російського вторгнення в Україну в 2022 році, є перепоною для залучення іноземних інвестицій у проекти з відбудови у приватному секторі, повідомив керівник офісу генерального директора Групи Метінвест Олександр Водовіз під час конференції «Відбудова України», організованої «Економічною правдою».

Наразі Метінвест веде переговори з низкою міжнародних інвесторів для залучення коштів у проекти розвитку та модернізації. Однак під час таких розмов завжди постає питання механізму повернення коштів.

«Нам пропонують скласти графік виплат, але ми не можемо на законодавчому рівні повернути вкладені кошти, оскільки у нас заборонено виведення валюти закордон. Як в таких умовах банк буде їх інвестувати в Україну?», – запитав Водовіз.

За його словами, Метінвест звертався до різних державних установ із проханням врегулювати це питання, але поки ситуація не зазнала змін.

«Поки у нас буде заборона на виплату по боргам, ми не можемо говорити про побудову нових цехів і навіть велику реконструкцію старих», – констатував Водовіз, згадавши про втрату потужностей з виробництва рейок у Маріуполі. Меткомбінат «Азовсталь» був єдиним виробником рейкової продукції в Україні.

Крім того, Водовіз вважає доцільною пріоритизацію відбудови інфраструктури. Відновлення логістичних шляхів, на його думку, миттєво вплине на пожвавлення економіки, оскільки буде забезпечувати експорт товарів закордон та зростання податкових надходжень.