В Україні збільшуються обсяги гривневого кредитування малого та середнього бізнесу – НБУ

Share

В банках України спостерігається стрімке зростання гривневого кредитування бізнесу. Найшвидше збільшуються обсяги гривневих кредитів малим і середнім підприємствам – на 12,4% р/р.

Про це повідомила пресслужба Нацбанку.

Як зазначається, гривневе кредитування надалі триває переважно в межах програми “Доступні кредити 5-7-9%”: загальний обсяг позик, наданих за програмою, зріс на 34% за рік переважно за рахунок кредитів у сфері торгівлі та енергопостачання.

“Обсяги чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля третій квартал поспіль збільшуються здебільшого завдяки активному картковому кредитуванню. Жваво надавалися кредити за програмою “єОселя”, – зауважує НБУ.

Також в Банку відзначили, що якість портфеля протягом року нормалізувалася, рівень дефолтів знижувався в усіх сегментах.

“Операційна ефективність банків залишається високою”, – додали в пресслужбі.

Крім цього, за оперативними даними Нацбанку, банківський сектор отримав 86,5 млрд грн чистого прибутку за 2023 рік з урахуванням підвищення ставки податку на прибуток до 50%. Рушієм високого прибутку був чистий процентний дохід, який за рік зріс майже на третину.