В Україні запрацював офіс Реєстру завданих РФ збитків

Share

22 березня у Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації, створеного під егідою Ради Європи.

Про це повідомляє пресслужба президента України за підсумками зустрічі Володимира Зеленського з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич та головуючою в Комітеті міністрів Ради Європи, міністеркою закордонних справ Ліхтенштейну Домінік Гаслер.

«Дякую за значний прогрес на шляху до того, щоб Реєстр збитків почав ефективно функціонувати. Важливо, що вже скоро українці зможуть подавати відповідні заяви безпосередньо в Києві», – зауважив Зеленський.

Як повідомляв раніше UAprom.info, уряд Нідерландів 17 лютого 2023 року офіційно надав принципову згоду на пропозицію України про створення в Гаазі міжнародної організації – Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією.

Реєстр міститиме інформацію про шкоду, завдану війною українцям, бізнесу та державі. Реєстр має стати першим компонентом механізму репарацій.

«РФ зобов’язана за міжнародним правом їх (збитки – Ред.) компенсувати. Для цього збитки мають бути ретельно задокументовані, оцінені та підготовлені до подальшого розгляду. Місто Гаага безсумнівно є столицею міжнародного правосуддя, і цілком доречно, що Реєстр збитків як перший компонент репараційного механізму, запропонованого Україною, буде розташований саме там», – повідомив тоді міністр юстиції України Денис Малюська.

Створення Реєстру збитків рекомендоване в Резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 14 листопада 2022 року.

Вже 4 березня 2024 року запрацював офіційний вебсайт міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.