В Україні повністю заповнений ще один індустріальний парк

Share

В Україні ще один індустріальний парк може похвалитися повністю заповненими площами.

Про це повідомив народний депутат, заступник голови економічного комітету ВР Дмитро Кисилевський.

Як зазначається, всі наявні площі ІП “Західноукраїнський промисловий хаб” заповнені виробничими компаніями “Наша птиця” (переробка курятини), “Дельта Фуд” (виробництво соусів), “Агропродсервіс” (агропереробка), а також логістичним центром, складами якого користуються 6 місцевих та 16 релокованих підприємств.

Цей індустріальний парк розташований у передмісті Тернополя, де на 15 гектарах ще з радянських часів працював мʼясокомбінат, який після приватизації “утиснувся” до 4,4 гектара, а решта землі довгий час не використовувалась. У серпні 2022 року вона була передана під “Західноукраїнський промисловий хаб”.

За словами Кисилевського, для стрімкого розвитку індустріального парку тут забезпечили головні складові, на які звертають увагу всі інвестори: 40 тисяч кв. м реконструйованих промислових приміщень з висотою стель 5-10 метрів, власна підстанція на 10 мВт, автошлях міжнародного значення за 300 метрів, пандус та криті рампи європейського зразка біля складів.

На найближчі два роки в цьому ІП планують будівництво нових промислових площ на 7-8 тисяч кв. м.

Тим часом на нових площах індустріального парку вже готуються розмістити своє виробництво релоковані зі Сходу України компанії, які зараз зберігають своє обладнання на складах “Західноукраїнського промислового хабу”. Під них вже готується збільшення електропотужностей.

Також у планах відновлення роботи залізничного підʼїзду, який є на межі парку, але поки що не використовується резидентами.

“Стартові витрати на інфраструктуру для індустріальних парків – немалі кошти. У випадку з Західноукраїнським промисловим хабом це понад 120 мільйонів гривень. Але вони вже повертаються податками для громади й держави та прибутками для ініціаторів створення парку”, – підкреслив нардеп.

Раніше повністю заповненими площами міг похвалитися лише індустріальний парк у Білій Церкві.

“З парком на Тернопільщині їх обʼєднує спроможність запропонувати інвесторам готові будівлі промислового призначення, а також наявність енергетичної та транспортної інфраструктури”, – зауважив Кисилевський.