В НБУ прогнозують подальше зниження облікової ставки у 2024 році

Share

Усі члени Комітету монетарної політики (КМП) Нацбанку бачать простір для подальшого зниження облікової ставки у 2024 році, хоча думки щодо темпів пом’якшення процентної політики розділилися.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

Так, кілька членів КМП припускають зниження облікової ставки – до 11-12% упродовж поточного року.

Такий рівень ставки, на їхню думку, узгоджуватиметься з очікуваною помірною інфляцією наступних років і не має призвести до втрати привабливості гривневих активів і розбалансування очікувань.

“Вони вважають, що варто будувати прогноз на збалансованих припущеннях, адже економіка значною мірою пристосувалася до війни, а міжнародна підтримка зберігатиметься. Водночас в умовах тривалішого збереження безпекових ризиків економіка потребуватиме додаткових стимулів для відновлення, й активніше зниження облікової ставки дасть змогу пожвавити кредитування”, – пояснили в НБУ.

Натомість більшість учасників дискусії очікують зниження облікової ставки до 13-14% на кінець поточного року.

На їхню думку, простір для пом’якшення процентної політики є обмеженим, ураховуючи, зокрема, очікуване прискорення інфляції в другому півріччі поточного року, високу ймовірність збереження високих безпекових ризиків у наступному році та ризики, пов’язані з ритмічністю та обсягами зовнішнього фінансування.

“Реалізація планів щодо продовження валютної лібералізації – додатковий чинник, що обмежуватиме величину кроку зі зниження облікової ставки”, – йдеться в повідомленні.

На думку цих членів КМП, за відповідних умов НБУ потрібно діяти виважено, зберігаючи достатню привабливість гривневих активів і не провокуючи додатковий тиск на міжнародні резерви.

Вони переконані, що суттєвіше зниження облікової ставки можна розглядати лише за умови значних позитивних зрушень у поточному балансі ризиків, зокрема щодо міжнародної фінансової допомоги.

Як повідомляв раніше UAprom.info, правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 15% до 14,5% із 15 березня 2024 року.