В ЄС погодили обмеження торговельних пільг для України

Share

Парламент і Рада ЄС досягли попередньої домовленості про продовження дії лібералізованого торговельного режиму для України, передбачивши посилені захисні заходи для європейських фермерів.

Про це повідомила пресслужба парламенту.

“Депутати Європарламенту та головування в Раді ЄС домовилися про продовження призупинення імпортних мит та квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС ще на один рік, до 5 червня 2025 року. Ці односторонні заходи з лібералізації торгівлі допоможуть стабілізувати українську економіку та сприятимуть поступовій інтеграції країни у внутрішній ринок ЄС”, – йдеться в повідомленні.

При цьому у разі виникнення значних порушень на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт, наприклад, пшениці, регламент гарантує, що Комісія зможе вжити швидких дій та запровадити будь-які заходи, які вона вважатиме за необхідне.

Водночас в рамках посилених захисних заходів, спрямованих на захист фермерів ЄС, “екстрене гальмування” може бути застосоване для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме: м’яса птиці, яєць, цукру, вівса, круп, кукурудзи та меду.

“Учасники переговорів погодилися продовжити базовий період, який використовується як основа для застосування цього автоматичного захисту, а це означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищить середній обсяг імпорту, зареєстрований у другій половині 2021 року, а також упродовж 2022 і 2023 років, тарифи будуть переглянуті”, – підкреслюється в пресрелізі.

Крім того, Комісія зобов’язується посилити моніторинг імпорту зернових, зокрема пшениці.

Також законодавці схвалили зобов’язання Комісії обговорити постійну лібералізацію тарифів з Україною в межах процесу розгляду Угоди про асоціацію, щойно буде завершено законодавчу процедуру щодо тимчасової лібералізації, та забезпечити активну участь парламенту у цьому процесі.

Європейський парламент ще має проголосувати за це рішення під час пленарного засідання у квітні, після чого зміни до правил торгівлі з Україною затвердить Європейська Рада.