“Укрпорт” звернувся до Кабміну щодо ситуації на Дунаї 

Share

Асоціація портів України “Укрпорт” звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.

Так, у зверненні йдеться про те, що у 2023 році український вантажообіг через порти Дунаю став рекордним. Уряд анонсував розширення спроможності Дунайського кластера з 33 млн тонн у 2023 році до 35-40 млн тонн у 2024 році. Проте наразі ситуація у дунайській логістиці є критичною.

“Після стрімкого «розігріву» ринку відбулось не менш стрімке «охолодження». З огляду на величезну пропозицію флоту та відсутність вантажів, ставки фрахту впали у 2-2,5 раза порівняно з 2023 роком і в деяких випадках є нижче довоєнного рівня. Найбільшого удару зазнав ринок річкових перевезень. Суднохідні компанії вимушені працювати з від’ємною рентабельністю заради збереження частки ринку”, – зазначається у зверненні.

Крім того, підкреслюється, що тривалий період критично низьких ставок може призвести до деградації потенціалу Дунайського кластеру. Більша частина флоту буде виведена у відстій, втрачені дефіцитні кадри, заморожені стивідорні проєкти.

“У випадку, якщо Україні знадобиться знову перенаправити експортний потік на альтернативний напрямок, відновити логістичні потужності буде складно. Тож, питання підтримки українського Придунав’я сьогодні актуально як ніколи. Дунайська логістика не може залишатись дієздатною, перебуваючи у статусі «пожежної команди», завжди готової прийти на допомогу”, – зауважили в “Укрпорт”.

Там додали, що допоки триває війна та зберігаються військові ризики, певна частина експорту має направлятись альтернативною логістикою для збереження спроможності України до диверсифікації експортних напрямів.

В асоціації закликали Д. Шмигаля ініціювати обговорення питання підтримки Дунайського логістичного комплексу із залученням представників стивідорного сектору, суднохідних компаній, АТ «Укрзалізниця», експортерів, Українського Союзу промисловців та підприємців, Української зернової асоціації та інших.