“Укренерго” приєднається до європейського ITC-механізму з 1 липня

Share

НЕК “Укренерго” з 1 липня приєднається до механізму, що забезпечує компенсацію витрат за використання міждержавних інтерконекторів при транзиті електроенергії.

Про це повідомила пресслужба компанії.

Як зазначається, ​​«Укренерго» отримало можливість компенсувати витрати на транзит електроенергії коштом європейських операторів.

Так, з 1 липня НЕК «Укренерго» зможе отримувати компенсацію витрат, які виникають при транзиті електроенергії з інших країн українськими магістральними мережами від європейських операторів, об’єднаних в ENTSO-E.

Раніше такі витрати «Укренерго» покривалися українськими учасниками ринку електроенергії, які оскаржували це зобов’язання в судах. Тепер вони будуть позбавлені цього фінансового навантаження.

Наголошується, що для отримання компенсацій за європейськими правилами «Укренерго» приєдналося до ІТС-механізму – це багатосторонній договір між операторами енергосистем ENTSO-E, яким закріплений принцип компенсації витрат при транзиті електроенергії міждержавними інтерконекторами в європейській енергосистемі.

Можливість стати стороною цього договору «Укренерго» отримало після набуття повноправного членства з ENTSO-E.

“Обсяг компенсації напряму залежить від річних обсягів міждержавних перетоків електроенергії в магістральній мережі. Чим більшим буде обсяг транзитної електроенергії, тим більшим буде обсяг компенсації за інфраструктурні витрати та технологічні втрати в мережі, які виникли під час її передачі”, – відзначили в компанії.

Отримані кошти «Укренерго» зможе направити на розвиток енергетичної інфраструктури. Компанія також сплачуватиме свою частку за транзит української електрики мережами країн-сусідів.