Український морський коридор став працювати цілодобово  [AІ+]

Share

Український морський коридор з минулого тижня, після отримання необхідних дозволів з боку ВМС ЗСУ, став працювати цілодобово.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков, передає Інтерфакс-Україна.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

“Коридор має ще (потенціал), мінімум, 20% обсягів збільшення”, – зазначив Васьков на “круглому” столі про український експорт, організованому Центром економічної стратегії.

Він нагадав, що в лютому коридор вийшов на рекордний обсяг транспортування експорту та імпорту – 8 млн тонн, з яких 60-65% припало на агропродукцію, тоді як решта – руда, метали, імпорт добрив.

За його словами, зараз коридор працює такими ж темпами, як у лютому, оскільки в останній тиждень погода була несприятливою.

Загалом, за словами заступника міністра, від початку роботи українського морського коридору ним пройшло понад тисячу суден, що перевезли вже майже 31 млн тонн.

“Майже досягли рівня зернового коридору, але за набагато менший період часу”, – зауважив Васьков.

Крім цього, заступник міністра повідомив, що Україна планує за два-три тижні відновити морські поромні та контейнерні перевезення.

“Усі п’ять контейнерних терміналів готові обробляти (контейнери – ред.). Майже всі вони задіяні в перевалці аграрної та іншої продукції. Але контейнери – це пріоритет, і вони ведуть переговори. Сподіваюся, що за два-три тижні отримаємо перші заходи”, – підкреслив Васьков.

За його прогнозом, термінали та контейнерні лінії відновлюватимуть роботу поетапно: “спочатку перша лінія, потім друга, а за нею третя”.

Водночас Васьков зазначив, що рух розпочнеться з фідерних суден, а вже за ними у разі відсутності пригод підуть контейнерні лінії.

Заступник міністра додав, що в Мінвідновлення також сподіваються протягом двох тижнів відновити автомобільне поромне сполучення, а через два місяці – залізничне поромне сполучення.

За його словами, під залізничні поромні перевезення підпадають усі види вантажів, окрім небезпечних.

Васьков відзначив, що в портах Дунаю вже працюють контейнерні сервіси між Україною і Румунією з порту “Рені” і між Румунією і Туреччиною з порту “Ізмаїл”.

Він додав, що Українське Дунайське пароплавство готове також до перевезення контейнерів угору Дунаєм, але поки що таких перевезень іще не було.