Україна закликає FATF внести РФ до чорного списку

Share

Мінфін та Державна служба фінансового моніторингу закликають Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) внести РФ до чорного списку організації.

Про це повідомляє пресслужба міністерства.

В Мінфіні нагадали, що рік тому FATF призупинила членство Росії за порушення ключових принципів організації, що полягають у сприянні безпеці, захищеності та цілісності світової фінансової системи.

FATF також висловила глибоке занепокоєння повідомленнями про торгівлю зброєю між Росією та державами, що перебувають під санкціями ООН, а також зловмисною кіберактивністю, що походить з РФ.

“Ці заходи FATF, хоча і є важливими, не змогли стримати Росію, яка відтоді стає все більш войовничою і поглиблює зв’язки з Північною Кореєю та Іраном”, – зауважили в Мінфіні.

Як зазначається, РФ створила спільну платіжну систему, щоб допомогти Ірану оминути SWIFT, і поєднала банківські системи двох країн.

Наприкінці цього місяця очікується, що М’янма також приєднається до російської платіжної системи. Як тільки М’янма це зробить, РФ подвоїть фінансову співпрацю з усіма країнами, що внесені до чорного списку FATF.

“Активізація співпраці Росії з Іраном та Північною Кореєю дала останнім змогу зайти у світову фінансову систему використовуючи “чорний хід”. Для вирішення цієї проблеми FATF мусить внести Росію до “чорного списку” та попередити міжнародну фінансову систему про ризики, які створює РФ”, – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.