Україна з початку великої війни отримала від МВФ понад $8 млрд

Share

Від початку широкомасштабного російського вторгнення Мінфін України залучив близько 8,1 млрд доларів США бюджетної підтримки від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Про це йшлося під час зустрічі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра фінансів України Сергія Марченка із президентом групи Світового банку Аджаєм Бангою та директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою.

Підкреслюється, що учасники зустрічі обговорили економічну ситуацію в Україні, поточний стан співпраці та виконання українською стороною умов програми Механізму розширеного фінансування (EFF).

“МВФ є надійним партнером України вже багато років. Від початку широкомасштабної війни Мінфін залучив близько 8,1 млрд дол. США бюджетної підтримки від МВФ. 5,4 млрд дол. США із загальної суми надійшли в межах програми EFF, першої в історії програми співпраці для країни, яка вимушено перебуває у стані війни”, – зазначив Марченко.

У міністерстві наголосили, що Україна вже виконала 21 структурний маяк за програмою EFF, 14 з яких у напрямі фіскальної політики та фінансового сектору.

Також було ухвалено законодавчі ініціативи щодо вдосконалення Бюджетного кодексу, посилення податкової політики, управління державним боргом, схвалено Національну стратегію доходів, напрацьовано заходи з мобілізації доходів держбюджету тощо.

Наступний перегляд програми має відбутись наприкінці червня 2024 року. До того Україна має виконати два структурні маяки у напрямі урядування та протидії корупції й у фіскальному напрямі.