Україна у березні отримала близько $9 млрд зовнішнього фінансування 

Share

У березні 2024 року до загального фонду держбюджету України надійшло близько 9 млрд доларів США зовнішнього фінансування.

Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

Так, серед донорів:

  • ЄС – 4,9 млрд дол. (пільгове фінансування);
  • Канада – 1,5 млрд дол. (пільгове фінансування);
  • Японія – 1,1 млрд дол. (пільгове фінансування);
  • МВФ – 880 млн дол. (пільгове фінансування);
  • Великобританія – 515 млн дол. (пільгове фінансування).

Кошти від ЄС є першим траншем у межах нового інструменту Ukraine Facility. Вони також є частиною перехідного фінансування, загальний обсяг якого сягає 6 млрд євро. Механізм перехідного фінансування дозволяє забезпечити нагальні потреби бюджету до остаточного затвердження Плану України для Ukraine Facility.

Японія спрямовувала фінансову допомогу через механізми Світового банку. Зокрема, до державного бюджету надійшло 882 млн доларів США – частина позики на підтримку політики розвитку «Основи зростання» (DPL), 230 млн доларів США – кошти у межах проєкту «Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)».

Пільговий кредит від Канади надійшов в рамках третьої додаткової угоди, яка є продовженням угоди, підписаної 8 серпня 2022 року.

Фінансування від МВФ – четвертий транш у межах програми Механізму розширеного фінансування (EFF). Україна залучила вже близько 5,4 млрд доларів США з передбачених програмою 15,6 млрд доларів США.

Пільгове фінансування від Великобританії є частиною позики на підтримку політики розвитку «Основи зростання» через механізм Світового банку.

“У 2024 році зовнішнє фінансування сягає 10,1 млрд дол., від початку широкомасштабної війни – 83,7 млрд дол. Міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків держбюджету України”, – зазначили у міністерстві.