Україна та CEF синхронізували проєкти щодо розвитку транспортного сполучення

Share

Україна та Керівний Комітет програми CEF – Connecting Europe Facilities синхронізували спільні проєкти щодо розвитку транспортного сполучення.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

“Особливістю CEF є розробка та подача спільних проєктних заявок з сусідніми країнами. Тому на зустрічі синхронізували спільні проєкти з Румунією, Молдовою, Словаччиною, Угорщиною та Польщею для підготовки заявок на 2024 рік”, – зазначив Деркач.

Підкреслюється, що українська сторона презентувала кілька проєктів для розвитку пунктів пропуску, автомобільного та залізничного сполучення.

У першу чергу йдеться про ті проєкти, які стосуються мережі TEN-T, наприклад розвиток пункту пропуску “Ягодин – Дорогуськ”, зокрема побудова ще одного мосту.

Також Україна пріоретизує розбудову пункту пропуску “Дякове – Халмеу” та будівництво “Біла Церква – Сігету Мармацієй”, “Біла Криниця – Клімеуць”.

“Велику увагу приділили залізничному сполученню, зокрема електрифікації дільниць, реконструкції колій та розширенні залізничної мережі”, – відзначив Деркач.

Крім того, за його словами, сторони проаналізували статус відібраних проєктів у 2022 році. Ключове питання – це фінансування, адже відповідно до умов програми, коштом Європейського Союзу покривається лише 50% робіт, іншу половину маємо профінансувати іншими джерелами.