Україна та Бельгія активізують співпрацю щодо використання для відбудови заморожених активів РФ

Share

Україна та Бельгія активізують економічне співробітництво та співпрацю щодо подальшого використання заморожених російських активів для відбудови країни.

Про це йшлося під час зустрічі першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки Юлії Свириденко із міністром співробітництва з питань розвитку Бельгії Кароліною Женни.

«Минулого року українська економіка перейшла до відновлення, але наразі ми досі маємо дуже обмежені фінансові можливості. Щоб прискорити ці процеси, ми намагаємось залучити приватний капітал для відбудови країни. Також одним із важливих джерел цього фінансування мають стати заморожені активи Росії», – наголосила Свириденко.

Зокрема, сторони обговорили створення дієвого механізму компенсації збитків, завданих агресією РФ проти України. Він передбачає створення трьох ключових елементів – Міжнародного реєстру збитків, компенсаційної комісії та фонду, який ці компенсації сплачуватиме.

Також бельгійська сторона виказала зацікавленість взяти участь у розмінуванні та відновленні Чернігівщини, а також у реалізації інфраструктурних проєктів.

Крім цього, під час зустрічі сторони обговорили шляхи збільшення експортного потенціалу України, можливості для розширення програм страхування воєнних ризиків, в тому числі й для підприємств малого та середнього бізнесу.

“Окремо зупинились на модернізації програми пільгового кредитування «5-7-9%», а також реалізації програм інтеграції українців, які повертаються з-за кордону, в ринок праці та підприємництво, а також можливості залучення Бельгії для розширення таких програм”, – зазначили в міністерстві.