Україна планує продовжити “транспортний безвіз” з ЄС ще на рік без змін

Share

Мінвідновлення планує продовжити угоду між Україною та Євросоюзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом (“транспортний безвіз”) на один рік (угода діє до 30 червня 2024 року) без змін.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у бліцінтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

За його словами, міністерство надіслало листа до Єврокомісії з проханням про проведення до кінця місяця робочої зустрічі щодо продовження угоди про “транспортний безвіз” за участю всіх зацікавлених країн.

“Є країни, які, ми знаємо точно, згодні на продовження угоди, вони не мають жодних заперечень… Є країни, від яких надходили зауваження до угоди. Решта країн їх не мали й погодилися з твердженням, що ця угода сприяє розвитку економіки в Європейському Союзі”, – зауважив Деркач.

Він додав, що зауваження мають Польща, Словаччина та Угорщина. Країни Балтії, Фінляндія, Швеція, Франція підтримують угоду про “транспортний безвіз”.

“Мені відомо, що з тих пропозицій, які направила Польща, Єврокомісія підтримує не всі”, – уточнив заступник міністра.

При цьому, Деркач повідомив, що Польща звернулася до Мінвідновлення з проханням продовжити пілот зі скасуванням “єЧерги” на пунктах пропуску “Нижанковичі-Мальховіце”, “Угринів-Долгобичув”, а також “Рава-Руська-Гребенне”.

“Ми читаємо це і розуміємо, що, напевно, наша остання комунікація на кордоні (під час спільного відвідування ПП – ред.) не досягла мети. Адже ми пояснили, що система електронної черги дуже важлива для країни, ми показали результат, вона справді діє. І вони ніби погодилися”, – відзначив Деркач.