Україна отримає додаткові $35 млн на гумрозмінування

Share

Країни-учасниці Ukraine Recovery Conference додатково виділили понад 35 млн доларів США на підтримку гуманітарного розмінування в Україні.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Наголошується, що завдяки цьому загальна сума зобовʼязань країн-партнерів України сягнула понад 850 млн доларів США в еквіваленті. Це гроші, виділені на проєкти у сфері гуманітарного розмінування на 2022-2027 роки.

Так, серед країн, які оголосили про додаткове виділення грошей на підтримку гуманітарного розмінування – Німеччина, яка профінансує 7 проєктів, які реалізує спільно із партнерами в Україні.

На потреби у гуманітарному розмінуванні німецький уряд виділив додаткові 20 мільйонів євро на 2024 рік. Зокрема, 1 млн євро піде на пілотний проєкт спільно із Данською Радою у справах біженців та міжнародною організацією Humanity & Inclusion з комплексної допомоги постраждалим від мінно-вибухових предметів: від фізичної реабілітації до психосоціальної підтримки.

В найближчі два роки 10% від допомоги на гуманітарне розмінування Німеччина виділятиме саме на допомогу постраждалим. Ще 4 мільйони євро Німеччина виділить на продовження діючих проєктів у 2025 році.

Швеція також оголосила про додаткове виділення 9 мільйонів доларів США. Ця допомога піде на збільшення спроможності державних інституцій навчати власні підрозділи із розмінування.

Своєю чергою Бельгія також виділила 2 мільйони євро на спільні проєкти із UNDP та FAO у сфері гуманітарного розмінування.

Як повідомлялося раніше, з початку широкомасштабної війни Україна після проведення нетехнічного обстеження повернула до використання близько 30 тисяч квадратних кілометрів територій, які раніше були під окупацією, або на яких велися бойові дії. Станом на зараз потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами залишаються 144 тисячі квадратних кілометрів.