Україна має стратегічну потребу вирощувати бавовну – Мінагрополітики 

Share

В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки й забезпечення внутрішніх потреб.

На цьому наголосив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час семінару «Вирощування нішевих культур», передає пресслужба міністерства.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

“Зокрема, пропонується створити й розвивати бавовняний кластер в Одеській області. Тому важливо прийняти відповідний закон, який би дозволив завозити в Україну насіння бавовника для розвитку галузі”, – зазначив Висоцький.

Учасники семінару також ознайомилися з досвідом вирощування бавовнику підприємцями Туреччини та США.

В Мінагрополітики нагадали, що Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні».

Документом передбачається спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовнику, передусім на період воєнного стану. Також передбачається спрощення процедури державної реєстрації сорту бавовнику без проведення кваліфікаційної експертизи.

Як повідомлялося раніше, європейські оборонні підрядники попереджають, що залежність від китайської бавовни, яку використовують у пороху для боєприпасів, загрожує їхній здатності розширювати виробництво на тлі спроб підтримати перевантажену українську армію.