У ЄС попередньо продовжили безмитний експорт агропродукції з України 

Share

Європарламент і Рада ЄС досягли попередньої домовленості щодо продовження заходів лібералізації торгівлі для України в умовах агресивної війни з боку РФ.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

Тимчасове призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено ще на один рік, до 5 червня 2025 року.

Водночас у рішенні йдеться, що Комісія може вжити швидких дій та запровадити будь-які заходи, які вона вважатиме  за необхідне, у разі, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС.

Постановою також передбачається екстрене гальмування для особливо чутливої сільськогосподарської продукції, а саме птиці, яєць і цукру. Євродепутати домоглися розширення цього переліку вівсом, кукурудзою, крупами та медом. Вони також домоглися твердих зобов’язань від Комісії вжити заходів у разі різкого зростання імпорту пшениці з України.

Якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги за два попередні роки, тарифи будуть знову запроваджені.

“Сьогоднішня угода посилює незмінну прихильність ЄС до підтримки України в умовах агресивної війни Росії – до перемоги України”, – зазначила представниця Європейської народної партії.

Водночас за її словами, парламент почув занепокоєння фермерів ЄС і посилив захисні заходи, які зменшать тиск на них у разі раптового зростання українського імпорту.

Парламент і Рада тепер повинні дати остаточне зелене світло тимчасовій угоді. Термін чинності призупинення мит закінчується 5 червня 2024 року. Нові правила мають набути чинності одразу після закінчення цієї дати.