У ДТЕК оцінили збитки від атак РФ на енергосистему України у $230 млн

Share

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко оцінює в $230 млн витрати на закупівлю обладнання для відновлення більшої частини теплової генерації, пошкодженої або зруйнованої в результаті останніх російських атак.

Про це він заявив в інтерв’ю Forbes Ukraine, передає Інтерфакс-Україна.

“Щоб відновитися, нам потрібне обладнання вартістю $230 млн. Левова частка суми – закупівля трансформаторів”, – підкреслив Тімченко уточнивши, що витрати групи на відновлення після торішніх ворожих ударів становили $126 млн.

Він нагадав, що пошкоджено або зруйновано повністю 80% теплової генерувальної потужності ДТЕК, яка була доступна до останніх атак.

“На двох станціях пошкоджено всі блоки, але частину ми відновимо. Ще одну станцію зупинено на непрогнозований період. Завдання – відновити максимум потужності. За нашим планом, ми збільшимо потужність майже вчетверо від наявної. Основні роботи будуть у квітні-травні, щоб ми встигли відновитися до літнього максимуму”, – зауважив генеральний директор компанії.

За його словами, найшвидший спосіб для відновлення – привезти обладнання зі Східної Європи, де розташовані вже закриті вугільні станції радянських часів.

“Наші співробітники вже поїхали до країн Балтії, Болгарії, Румунії, щоб домовитися про такі поставки. Другий напрям – використовувати незадіяне обладнання, яке є в Україні. Ми зараз у діалозі з “Укренерго”, “Центренерго”. Також обмінюємося обладнанням всередині групи”, – уточнив Тімченко.

Разом з тим, група не планує зупинку шахт, попри вимушене зниження споживання вугілля.

“Зберігаємо наш план видобутку вугілля цього року. Споживання вугілля нашими ТЕС знизилося вп’ятеро, але ми поступово його підніматимемо. Просто в зиму увійдемо з великими запасами вугілля. У нас близько 20 тис. шахтарів. Ми поки що не розглядаємо сценарій зупинки шахт. Зараз усі продовжують працювати й отримувати зарплату”, – зазначив гендиректор ДТЕК.