Транспортний діалог між Україною та ЄК: відбулось перше засідання за останні 5 років

Share

У рамках Транспортного діалогу між Україною та Єврокомісією у Києві відбулась зустріч високого рівня.

Про це повідомила пресслужба Мінвідновлення.

Зустріч відбулася за участі віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова та Генерального директорату Єврокомісії з питань мобільності та транспорту (DG Move) Магди Копчинської.

Як зауважили в міністерстві, це перше засідання за останні п’ять років.

У фокусі зустрічі – співпраця щодо «Шляхів солідарності», мережі TEN-T, розбудови прикордонної інфраструктури, продовження угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС, розвитку експортних потужностей на морі та залізниці, підтримка авіагалузі.

Як зазначив Кубраков, співпраця України з Єврокомісією, зокрема DG Move, у питанні транспорту та логістики має визначальний вплив на збільшення обсягів експорту та імпорту між Україною та країнами ЄС.

Міністр зауважив, що разом з тим, є багато спільних планів, зокрема у рамках програми Connecting European Facilities (CEF), завдяки якій в планах розбудувати низку пунктів пропуску на кордоні.

“Поруч з тим, є питання, які потребують нашої посиленої взаємодії, до прикладу продовження угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС, адже це питання критично важливе для виживання нашої економіки та можливості як вивозити товари, так і доставляти їх до України», – наголосив Кубраков.

Підкреслюється, що засідання було зосереджене на питаннях взаємодії у розвитку всіх видів транспорту та модернізації критично важливої транспортної інфраструктури з пріоритетом на мережу TEN-T.

Окрім цього, сторони порушили питання необхідності узгодження нормативно-правових актів для підтримки транспортної безпеки та впровадження сталих рішень для міжміської та міської мобільності.